Jak vyčistit brýle?

Brýle jsou důležitou součástí života mnoha lidí. Pomáhají nám lépe vidět a chrání náš zrak před škodlivým slunečním zářením a nečistotami v ovzduší. Aby byla zajištěna optimální viditelnost a životnost brýlí, je důležité udržovat brýle čisté. V tomto článku se společně podíváme na to, jak brýle správně vyčistit.

Čím správně vyčistit brýle?

Skla brýlí čistěte jedině čistou utěrkou z mikrovlákna, která je jemná a nedráždí skla brýlí. Nikdy na čištění brýlí nepoužívejte papírové ubrousky či kapesníky, které by mohly brýle poškrábat nebo je zanést žmolky. Brýle nikdy nečistěte ani ručníkem nebo rukávem trička, tyto textilie mohou na rozdíl od utěrky z mikrovlákna nabírat částečky prachu, jež by mohly způsobit na sklech brýlí malé oděrky.

Jak správně vyčistit brýle

Správným čištěním brýlových čoček můžete prodloužit dobu, po kterou se Vám bude přes brýle dobře dívat. Je však potřeba dodržet několik kroků:

  1. Začněte tím, že si opatrně oběma rukama sundáte brýle z obličeje.
  2. Skla brýlí nejdříve opláchněte pod proudem vlažné vody z kohoutku, odstraníte tak větší nečistoty a prach, díky čemuž nebude při čištění hrozit, že skla brýlí poškrábete.
  3. Poté naneste na každé sklo malé množství neutrálního mýdla na ruce a jemně jej vmasírujte na obě strany čoček. Nezapomeňte ani na nosní opěrky a koncovky brýlí, kde se nejvíce usazuje mastnota, make-up a přípravky na vlasy.
  4. Jakmile bude mýdlo rovnoměrně rozloženo po celé ploše skel, opláchněte je čistou vodou.
  5. Na vysušení a dočištění brýlí použijte utěrku z mikrovlákna, která je jemná, nedráždí skla a dobře absorbuje vlhkost. Před použitím utěrky se ujistěte, že je čistá. Poté krouživými pohyby jemně otřete skla brýlí.
  6. Nezapomínejte ani na rám brýlí, který také jemně otřete utěrkou z mikrovlákna, odstraníte tak nečistoty, jako jsou prach, mastnota, make-up a další kosmetické produkty. Mějte na paměti, že rám brýlí může být citlivý na určité chemikálie, takže se vyvarujte používání agresivních čisticích prostředků.

Kamila K.

V oční optice v Praze Stodůlky pracuji již 14 let. Posledních pár let tvořím blog, díky kterému se snažím čtenářům zprostředkovat témata týkající se očí, brýlí a nejnovějších trendů v optice. Budu ráda, když nás navštívíte u nás v Praze Stodůlky.