5 základních informací o kontaktních čočkách

Kontaktní čočky nabízejí mnoho výhod a jsou skvělou alternativou k brýlím. Před jejich použitím je ale důležité poradit se s odborníkem a dodržovat správnou hygienu. Pojďme se podívat na pět klíčových informací, které byste měli v souvislosti s kontaktními čočkami vědět.

Co byste měli vědět před pořízením kontaktních čoček?

Nikdy si kontaktní čočky nepořizujte sami. Pokud o kontaktních čočkách uvažujete, poraďte se s optometristou nebo očním lékařem. Nechte si zkontrolovat zrak a stav Vašich očí, protože ne pro každého jsou kontaktní čočky ideální. Nesprávně vybrané čočky, špatná manipulace a nedostatečná péče mohou vést k vážným problémům.

Kdy čočky nepoužívat?

Nikdy neaplikujte čočky do oka, pokud nemůžete dodržet základní hygienu (správné mytí rukou, čistota pouzdra nebo vhodné prostředí). Čočky také nepoužívejte, pokud máte nějaký oční problém (suché, zarudlé nebo podrážděné oči či úraz oka). Čočkám se vyhněte i v případě, že zrovna používáte oční kapky, máte problémy se slzným filmem nebo trpíte akutním či chronickým zánětem oka. V případě jakéhokoliv problému vyhledejte lékaře.

Zásady hygieny

Před manipulací s čočkami si pečlivě umyjte ruce. Ideální je použít jednorázovou papírovou utěrku. Nepoužívejte dezinfekci, mohla by se Vám dostat do očí.

Pokud používáte čočky, které nosíte delší dobu, nezapomínejte na hygienu pouzdra. Po každém použití pouzdro vypláchněte vodou, nechte okapat a po uschnutí naplňte čerstvým roztokem. Při každé výměně čoček vyměňte i pouzdro, které je rájem pro bakterie.

Dbejte také na prostředí. Nepoužívejte čočky v prašném prostředí, dílně nebo na pláži. Částice ve vzduchu mohou být pod čočkou velmi bolestivé.

Péče o kontaktní čočky

Správná péče je při nošení čoček zásadní. Kdo se nezvládne o čočky starat, neměl by je používat. Existují dva typy roztoků – víceúčelový a peroxidový. Víceúčelový roztok zvlhčuje i dezinfikuje, ale není tak účinný jako peroxidový, který zničí prakticky všechny mikroorganismy. Je ale důležité dodržet přísná pravidla použití.

Možné komplikace při nošení kontaktních čoček

Problémy vzniklé špatnou manipulací nebo péčí o čočky mohou být vážné. Při nedostatečné hygieně se do oka mohou dostat bakterie, které způsobí záněty víček nebo spojivky, změní složení slzného filmu a v nejhorším případě mohou poškodit rohovku. Pokud se tyto potíže neřeší včas, mohou vést k výraznému zhoršení zraku nebo dokonce ke slepotě.

Potřebujete poradit s kontaktními čočkami? Neváhejte se na nás obrátit. Rádi Vám u nás v Optice Stodůlky poradíme.

 

 

Kamila K.

V oční optice v Praze Stodůlky pracuji již 14 let. Posledních pár let tvořím blog, díky kterému se snažím čtenářům zprostředkovat témata týkající se očí, brýlí a nejnovějších trendů v optice. Budu ráda, když nás navštívíte u nás v Praze Stodůlky.