Ovoce a blahodárný účinek vitaminu C
Zelenina, aneb nejen mrkev pomáhá
psali, že blahodárné účinky mrkve v souvislosti se zrakem patří mezi nejčastější mýty týkající se zdravých očí.
Mrkev obsahuje beta karoten a vitamin A, který má zásadní roli pro zdravý zrak.
Kromě vitaminu A je prostřednictvím zeleniny možné získat do těla také vitamin C a pro tělo prospěšné látky jako je například lutein a zeaxantin, které jsou velmi dobrým zdrojem antioxidantů. Tyto vitaminy a prospěšné látky obsahuje ve větší míře listová zelenina, tedy například salát či špenát.
Ořechy a luštěniny
Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny
Maso
Svatým grálem je vejce
Za velice přínosnou potravinu bychom označili vejce. Obsahuje totiž zdroje luteinu a zeaxantinu. Dále v něm najdeme vitamíny C, E a zinek. Až na vitamin A a omega-3 mastné kyseliny je zdrojem skoro všeho, o čem jsme psali.
Kvalitní strava může pro Vaše oči hodně znamenat, ať už jako prevence, nebo zamezení zvětšování dalších problémů se zrakem.
Vaše Optika